Фестивал в Йордания

От 4-ти до 14-ти март 2010 г.  нашият клуб участва във фолклорен фестивал в Йордания, организиран в чест на рожденния ден на крал Абдула II под надслов "Поколения за мир". Освен нас във фестивала взеха участие групи от Кипър, Гърция, Сирия и Йордания.
Няма да крием, че бяхме леко притеснени от предстоящата среща с непозната за нас страна, култура и традиции. Затова бяхме приятно изненадани от невероятно топлото и сърдечно отношение на домакините към нас по време на целия фестивал. Настанихме се в малък уютен хотел в град Ирбид. Програмата ни беше натоварена - имахме участия всеки ден в различни градове, но това бе удоволствие за нас. Йорданската публика ни посрещаше навсякъде радушно с бурни възгласи и аплодисменти.
Първото ни участие беше още в деня на пристигането ни в спортен клуб в столицата Аман. Официалното откриване на фестивала бе на следващия ден в кралския културен център в Аман, перфектно организирано от любезните домакини. Следваха две участия в културния дом в град Зарка, където ни посетиха много българи, живеещи в Йордания.
На следващия ден бяхме в град Ал Салт - дефиле и представление пред многобройна публика и в присъствието на политически и обществени лидери. Официалното и тържествено закриване на фестивала бе в град Рамта. Нашият хореограф Лъчезария Павлова размени с домакините и другите участници във фестивала подаръци. Всички участващи групи получиха от организаторите почетни плакети. Същия ден вечерта по покана на Клуба на завършилите висше образование в България йордански граждани изнесохме програма в един от ресторантите на луксозен хотел в Аман. Освен домакините ни присъстваха и членове на българската общност в Йордания. Някои от тях идваха за първи път на иначе редовните сбирки на клуба - специално за да видят представлението ни и да се докоснат до нещо истинско българско - нашите народни танци. Присъстваха посланикът и консулът на България в Йордания, които ни поздравиха за изпълнението.

Въпреки натоварената програма, нашите любезни домакини се погрижиха да посетим всички забележителности на Йордания, а те не са никак малко:

В автобуса, с който пътувахме за различните участия, цареше непрестанна веселба - пееше се и се танцуваше безспирно. Научихме един от йорданските танци - "Дабка", а те научиха нашето право хоро, както и доста български думи.

По време на турнето заедно с нашите домакини тържествено отбелязахме 8-ми март. А на 10-ти март организаторът на фестивала господин Баджис покани цялата ни група на обяд в своя дом, където се запознахме със семейството му. Нагостиха ни с ароматни йордански специалитети  и вкусни сладкиши. Изобщо гостоприемството и сърдечността на тези хора нямаха граници, за което им казваме: "ШУКРАН", приятели! Благодарим от все сърце на всички вас - сър Баджис, Мохамед, Хасим, Шараф, Тарек, Хайтам, Рами, Саддам, Зеки, малкия Мохамед.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови